Taalbuddy
Medezeggenschapsleden kunnen in hun werkzaamheden ondersteund worden door een taalbuddy. Een taalbuddy is iemand die een raadslid helpt bij het begrijpen en spreken van de medezeggenschapstaal (meestal het Nederlands). Dit kan een ander raadslid zijn, maar ook een student of medewerker van de universiteit.
Wat kan een taalbuddy doen?
Een taalbuddy heeft de volgende taken:
- Het live meetypen met een vergadering en het gesprek naar het Engels vertalen;
- Het vertalen of samenvatten en het helpen begrijpen van documenten voor het raadslid, ter voorbereiding van een vergadering;
- Het ondersteunen van het raadslid tijdens vergaderingen door te tolken of uitleg te geven;
- Het helpen van het raadslid bij het formuleren van vragen of opmerkingen.
Over welke kennis en vaardigheden beschikt een taalbuddy?
Een taalbuddy moet beschikken over de volgende kwaliteiten:
- Goede beheersing van het Nederlands en de moedertaal van het raadslid, of het Engels;
- Goed begrip van de medezeggenschapsmaterie en de cultuur;
- Goede communicatieve en sociale vaardigheden;
- Een flexibele en geduldige houding.
Hoe kan een taalbuddy worden geworven?
- Via facultaire werving onder studenten: Een taalbuddy kan via een vacature in bijvoorbeeld een (digitale) nieuwsbrief of via een ander medium binnen de faculteit worden geworven. De gevonden student kan vervolgens worden gedetacheerd via JobMotion, het interne detacheringsbureau van de Universiteit Leiden.
- Inhuur taalbuddy via JobMotion: Voor de inhuur van een taalbuddy kan ook gebruik worden gemaakt van de diensten van JobMotion. Dit bureau kan de werving van een student voor de functie van taalbuddy verzorgen.
Welke vergoeding krijgt een taalbuddy?
Een taalbuddy krijgt een vergoeding voor diens werkzaamheden. De hoogte van de vergoeding hangt af van de omvang en de duur van de ondersteuning. Een taalbuddy kan ook een cursus volgen om de kennis op het gewenste niveau te brengen.
Het budget van de facultaire medezeggenschapsorganen kan (in overleg met het faculteitsbestuur) voor de inhuur van een taalbuddy worden ingezet. De vergoeding vindt plaats via een payrollovereenkomst met JobMotion.