Universiteit Leiden

nl en

Taalvoorzieningen

Ook niet-Nederlandssprekende studenten en medewerkers kunnen tot lid worden verkozen van de medezeggenschapsorganen. Om deze leden te ondersteunen in hun rol zijn er binnen de universiteit verschillende taalvoorzieningen beschikbaar.

Het is belangrijk dat alle medezeggenschapsleden toegang hebben tot de benodigde kennis, en voldoende tijd en ruimte krijgen om zich voor te bereiden en vragen te kunnen stellen. Ook is het belangrijk dat de leden de vergaderingen goed kunnen volgen.

Voor niet-Nederlandssprekende medezeggenschapsleden zijn daarom ondersteunende taalvoorzieningen beschikbaar, zoals een vertaaltool of taalbuddy. Dit is in lijn met het taalbeleid van de universiteit.

Taalvoorzieningen medezeggenschap

  • Vertaaltool: Via een online tool kunnen vergaderstukken direct van het Nederlands worden vertaald naar het Engels.
  • Taalbuddy: Een taalbuddy helpt bij het begrijpen en spreken van de medezeggenschapstaal.
  • Vergaderafspraken: Met de voorzitter of secretaris kunnen afspraken worden gemaakt om niet-Nederlandssprekende raadsleden te helpen bij vergaderingen.

Scholing

Naast deze taalvoorzieningen is het ook mogelijk voor internationale medezeggenschapsleden om via een cursus van het Talencentrum van de universiteit hun Nederlandse spreekvaardigheid en luistervaardigheid te verbeteren. Voor informatie over de vergoeding hiervoor kan contact worden opgenomen met de ambtelijk secretaris van het medezeggenschapsorgaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.