Universiteit Leiden

nl en

Opleidingscommissies

Op deze pagina laten we je graag kennismaken met de belangrijke rol van de Opleidingscommissies. Deze commissies zijn in het leven geroepen als cruciale schakel in het bevorderen en waarborgen van de onderwijskwaliteit. Benieuwd naar wat ze doen en waarom ze van belang zijn? Lees snel verder!   

Wat is de rol van een opleidingscommissie?

Alle opleidingen zijn wettelijk verplicht een Opleidingscommissie in te stellen. Deze commissies zijn een belangrijk orgaan voor de opleiding. Zij adviseren het Duaal Management- dat bestaat uit de opleidingsdirecteur en -coördinator- over het bevorderen en waarborgen van de kwaliteit van de opleiding (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, artikel 9.18). 

Belangrijke taken en bevoegdheden

De OLC heeft een aantal taken en bevoegdheden die direct bijdragen aan de verbetering van je studie. Behalve het geven van adviezen over zaken als kwaliteit van het onderwijs en de organisatie speelt de OLC ook een rol in het goedkeuren en adviseren over de Onderwijs- en Examenregeling (OER), een essentieel document voor elke student. Daarnaast houdt de OLC zich bezig met de evaluatie van de verschillende onderwijseenheden. Dit alles met het doel om te zorgen dat het onderwijs in je opleiding zo optimaal mogelijk verloopt.

Ook stelt de OLC jaarlijks een aantal speerpunten op, waar de commissie zich het komende jaar mee bezig zal houden. Denk hierbij aan onderwerpen zoals studentenwelzijn, werkdruk, studeerbaarheid enz. Zo blijft de OLC altijd bezig met het verbeteren van de zaken die voor jou als student heel belangrijk zijn. 

Een opleidingscommissie is het medezeggenschapsorgaan van de opleiding. Daarom bestaat een OLC niet alleen (voor de helft) uit studenten maar zijn er ook docenten in vertegenwoordigd. De zittingsduur van de studentleden is één studiejaar met de mogelijkheid dit met één studiejaar te verlengen.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.